Business loves IT

IT osztály

Így válassz céges telefont

2017. november 30. - kazaipeti

Most, hogy a Microsoft kivonult az okostelefonok piacáról, gyakorlatilag az IOS és a Android platform maradt választási lehetőségként a cégek számára, hogy az alkalmazottaknak mobiltelefont biztosítsanak. Ez elég sok helyen megoldandó feladat, mert sokan választottak pár éve Windows Phone-t a vállalati szektorban és most elérkezett az ideje, hogy tömegesen új típusú készülékeket szerezzenek be. Ha nálatok is ez a helyzet, akkot az új telefonflotta kiválasztásához az alábbi 7 szempontot érdemes figyelembe venni:

apple_vs_android.png

1. Szolgáltatások, alkalmazások: A két platform gyakorlatilag teljesen egymás mellé fejlődött szolgáltatások, menedzselhetőség és alkalmazás támogatottság szempontjából. Ha csak nincsenek a vállalatnak saját fejlesztésű alkalmazásai kifejezetten az egyik platformra, mindegy melyiket választod. Az online szolgáltatások, ismert alkalmazások szintén megjelentek mindkét rendszerre. Tény azonban, hogy néha van különbség az IOS és az Android-os verzió között, és sokszor elsőként az Apple készülékeire jönnek ki a legfrissebb, töblet tudással rendelkező verziók, ezért érdemes lehet összevetni a fontos alkalmazásokat, hogy azonos funkcionalitással rendelkeznek e.

2. Mobileszköz menedzsment (Mobile Device Management - MDM): mindkét platform gyakorlatilag azonos mértékben támogatott, az MDM szoftverek gyártói által (Microsoft Intune, Maas360, VMvare Airwatch, stb.). Üzleti levelező rendszerek (Office 365, Google Suite, Exchange, stb.) minden eszközön képesek működni. Ma már nem feltétlenül szükséges, hogy azonos készülékekből álljon egy mobilflotta, az IT csapat mindet tudja biztonságosan üzemeltetni, például: kötelező eszköztitkosítás, kötelező zárolás, távoli letiltás, alkalmazások távoli telepítése, stb. Ami fontos, hogy minden eszköz teljesítse a minimális elvárásokat és egy szervezeten belül lehetőle ne legyen forgalomban 2-4 típusnál több készülék.

3. Presztízs: Korábban az Apple termékeivel kapcsolatban kialakult presztízs érték mára jelentősen csökkent, más gyártók (Samsung, Huawei) felső kategóriás telefonjai azonos, vagy akár bizonyos szempontból jobb minőségű eszközöket gyártanak a felső árkategóriában. Ezt mindenki magának dönti el, hogy mennyire számít ez az ő üzleti tevékenységében. Tény, hogy a felsővezetők nagy része az Iphone-nak szavazott bizalmat.

7443fda370f180d6c0020bf4a958e33f.jpg

4. Eszközválaszték: az Apple-nek átlátható a termékpalettája, a forgalmazásban kapható eszközök mindegyike (SE, 6, 6s, 7, 8, X) alkalmas az üzleti felhasználásra, egyedül a tárhely az, amire érdemes figyelni, mivel az nem bővíthető. A 32GB tárhely elegendő, de akinek sok fényképet kell készítenie (pl: területi képviselő) annak érdemes nagyobb tárhellyel rendelkező eszközt választani.
Az Android esetében már nem ilyen egyszerű a választás, sok a gyártó és rengeteg a készülék. Itt is inkább ökölszabályokat érdemes megfogalmazni, legyen a választott készülékben legalább 2-3GB memória és 32GB tárhely, hogy a mindennapokban élvezetes legyen használni és fél év múlva ne akarja az ember kihajítani az ablakon. A processzor sebessége általában már megfelelő az ilyen felszereltségű készülékekben üzleti felhasználásra, de a konkrét választás előtt érdemes elolvasni az értékeléseket (pl: mobilarena.hu) vagy megnézni 1-2 videót a Youtube-on. 

5. Ár: Az Apple készülékei kb. 90ezer forint bruttótól indulnak, a határ szó szerint a csillagos ég. Jól használható androidos eszközökre is el kell költeni kb. 70-80ezer forintot a nevesebb gyártóknál, és a csúcskészülékek megközelítik az Apple árazását. Annyi azonban elmondható, hogy a 70-130ezer forintos kategóriában az androidos készülékek széles választéka (méret, teljesítmény, szín, akkumulátoridő) elérhető, amiből könnyen kiválaszthatjuk az igényinknek legmegfelelőbbet és mivel friss modellek, így gyártói támogatás is sokáig elérhető hozzájuk. Az Apple-nél ebben az árkategóriában sokkal kisebb a választék, és csak a korábbi modelleket (2-3 éves) tudjuk megvásárolni.

6. Szerviz, biztosítás: Ha sok telefonkészüléket üzemeltet a cégünk akkor sokkal fontosabbá válik a gyors és megbízható szervizháttér. Ezt leginkább a nagy gyártók (Apple, Samsung, Huawei) tudják Magyarországon garantálni, vagy beszállítókon keresztül lehet érvényesíteni. Ma már sokkal kevesebb készüléket adnak el a szolgáltatók, mint korábban, mert sokkal gyorsabban pörögnek a telefonok és a szolgáltatók ezt nehezebben követik, így inkább a szolgáltatásokra fókuszálnak, mint a készülék eladásra. Cserében viszont köthető náluk biztosítás az ott vásárolt telefonkészülékekre pár ezer forintért, ami nagyon jól jöhet, ha véletlenül összetörjük vagy ellopják a készülékünket.

7. Megszokás: Ez az ami teljesen egyedi, ki miben hisz, mit szeret. Itt azt kell mérlegelnünk, hogy mennyire szeretnénk ezen igényeit is kiszolgálni a munkavállalóknak. Minden gyártónak megvan a saját jól kialakítótt felhasználói felülete, kényelmi funkciókban vannak eltérések, de könnyi átszokni egyik rendszerről a másikra. Ami viszont sokaknál fontos szempont, a készülék mérete, főleg azok számára, akik folyton a zsebünkben hordják a telefont.

+1 Jolly Joker: Használd a saját készülékedet (Bring Your Own Device – BYOD): Egyre gyakoribb tendencia, hogy a munkavállalók nem akarnak két készülékkel járkálni és szeretnék a sajátjukat használni a munkahelyükön is. Ma már erre is van lehetőség, egyszerűen be lehet hozni egy mobilszámot a flottás előfizetésbe, és az Apple valamint az Android esetében is van lehetőség, hogy menedzsment megoldásokkal kikényszeríthessük a minimális biztonsági funkciókat, valamint szeparáljuk a "céges" tárhelyet a magán jellegű tárhelytől. Pl: ha egy dolgozó elmegy a cégtől az IT osztály akár távolról is tudja törölni a "work" profilját a telefonról, a magán adatokat pedig érintetlenül hagyja.

Ha szeretnél többet megtudni a vállalti mobileszközök kezeléséről (Mobile Device Management - MDM) akkor keress minket és szívesen megmutatjuk milyen remek megoldások érhetőek el a mobileszközök tömeges menedzselésére, hogy még nagyon biztonságban legyenek a céges adatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://itosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr1513406435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.01. 13:12:57

Huawei mint menő céges telefon....tanyán esetleg. Rég röhögtem már ekkorát.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2017.12.01. 13:17:56

@Fuxos (ex bömis): Sokkal több racionalitást és normálisságot sugall, mint egy kínosan unalmas, tucat, mainstream hangulatot árasztó egyen-iPhone.

commentes nikk 2017.12.01. 13:26:35

Hát, az iPhone-ról nekem előbb jut eszembe egy pénzesebb hátterű gimnazista, vagy egy romkocsmában szelfiző huszonéves díszpicsa, mint egy komoly üzletember/cégvezető. Amelyik cégvezető azt gondolja, hogy egy iPhone-nal presztízsnövelést hajthat végre saját magán, hát abból maximum valami otthonra bejelentett Ló Jenő kft-t nézek ki :)

ételizésítő 2017.12.01. 13:35:58

A szervíz az olyasmi, mint a pí-víz?

Tényleg ennyire kurva nehéz egy helyesírás-ellenőrzőt futtatni? 70-es IQ-val az emberek többségének már menni szokott.

A mérőszám meg a mértékegység közt meg szóköz (32 GB, hogy értsd is, miről van szó).
Megint egy angolból lopott és szarul lefordított cikket láthattunk.

Egyébként meg venni kell Xiaomit (4X) 35 ezerért, és tudja mindazt, amit a cikkben felsoroltak sokkal drágábban.
Az iPhone ma már nem telefon, hanem státuszszimbólum. Tizedéért lehet kapni közel annyit (vagy bizonyos területen többet) tudó telefonokat.

Róka Róka 2017.12.01. 13:58:48

A céges telefon választásnál nagyon megvannak kötve a kezeid: bizonyos keretig, egy szolgáltatótól, és a szolgáltatónál szintén van egy külön készülék lista a céges ajánlatoknak. Így ha nem korlátlan a készülék felső árhatára, akkor a listából nincs sok választásod. Néha már csak 1-2 készülékből választhatsz :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.12.01. 14:11:18

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Én arról beszéltem, hogy mi nem menő....nem arról hogy mi az ízléses. Mellesleg, a Huawei-eknek még az iPhonnál (kivétel az 5 SE) is bazáribb, ócskább a design-ja. A kezembe nem venném egyiket sem.

ételizésítő 2017.12.01. 16:12:22

@Fuxos (ex bömis):
Még jó, hogy kicsit sem vagy sznob.

ételizésítő 2017.12.01. 17:09:08

@TűzRóka:
off
Az egyébként megvan, hogy a firefox nem tűzróka magyarul, mert az értelmetlen hülyeség, hanem vörös panda, még magyarabbul macskamedve, és semmi köze a rókákhoz, mert medveféle?

Cirrus 2017.12.01. 18:37:11

32 GB céges telefonra mi a francnak? 16 GB szerintem bőven elég, esetenként (gyengébb hardver, kisebb rendszer) még 8 GB is. Ha sok fényképet kell csinálni, ami talán nem tipikus, legfeljebb ingatlanosnál, és nem lehet bővíteni memóriakártyával, lehet venni pl. külső wifis hdd-t, ssd-t, vagy pendrive-ot, ezekkel együtt is olcsóbb, mint +16 GB a telefonban.

dr utcai arcos 2017.12.01. 19:16:28

Most kaptunk s7-et céges telefonnak, kösz szépen, elleszünk egy darabig. Saját telefont bevinni cégesnek?? Meg egy f--t...Van olyan elmebeteg aki ezt megteszi, ezzel jogosultságot adni a rendszergazdának, hogy azt csináljon amit akar? Álmodj tovább.

ze11 2017.12.01. 19:29:46

@TűzRóka: Na ja... Ennél csak az a rosszabb, amikor független készüléket kell választani - de a szolgáltatói árlistákhoz szabott keretből...
Bár hallottam olyanról is, amikor a 7x24-es rendelkezésre állást elváró munkakörben foglalkoztatott mérnök a céges kínálatból a felhasználható keretösszeg miatt nem választhatott olyan készüléket, amivel engedélyezett volt a céges levelezés elérése...

ze11 2017.12.01. 19:32:06

@Cirrus: Hogy mnek? Fent van a levelezés, vpn, távoli asztal, Office csomag, meg ami még "alapból" ott figyel a készüléken, és a frissítés már nem megy, mert nincs elég hely.

midnightcoder2 2017.12.01. 19:39:22

@commentes nikk: Mondjuk az almáról nekem is inkább a proletár ugrik be aki a villamoson "villog" az össze-vissza karcolt leharcolt, koszos IPhone 4-esével, aminek még 10 évig fizeti a részleteit. Vicces módon idehaza általában azok vesznek ilyet akiknek több havi fizujuk bánja, és azok vesznek olcsó droidot akik 10-et is vehetnének ebből havonta. Mert ez utóbbiaknak a teló tényleg csak egy eszköz, és eszük ágában sem lenne ilyesmivel menőzni, ahogy egy radírral sem tesz ilyet az ember.

Cirrus 2017.12.01. 19:39:32

@ze11: Ez a 16 GB-ra vonatkozik? Ha így van, talán van olyan gyártó, amelyik nem pakolja tele a telefont minden törölhetetlen vacakkal, és bőven marad hely frissítésekre is. Nem vagyok otthon a témában, de távoli asztal azért talán nem általános telefonon, és nem is hiszem, hogy sok helyet foglalna.

midnightcoder2 2017.12.01. 19:45:21

@ze11: Ebből max. a levelezés lehet ami ezt indokolja. A remote desktop pár 10 mega, az office dettó.
Nálam van fenn javás fejlesztőeszköz (AIDE), Pythonos fejlesztőeszköz (PyDroid), C++-os IDE (C4Droid), terminál emulátor (Termux) plusz egy rakás linuxos progi portja (a vim.től a midnight commanderen át a node js-ig), RDP kliens, pár játék, néhány általam írt programocska, ZX-Spectrum emulátor, szótár, könyvolvasó, wps office, stb. és ez együtt még mindig csak a fele a 16G-s tárhelynek.

NoOne 2017.12.01. 23:57:31

@Fuxos (ex bömis): "Huawei mint menő céges telefon....tanyán esetleg. Rég röhögtem már ekkorát. "
Jelenleg is olyat használok -- Huawei Honor 7 Lite --, majd egy éve kevesebb mint 50e hazai pénzért vette a cég darabját. Nem mondanám menőnek, de nekem nem is arra van szükségem, cserébe mindent jól tud, ami kell, és egyáltalán nem néz ki rosszabbul, mint egy bármelyik másik "lapos tégla", legyen az IOS vagy Android. A többi az meg smafu(x)... :)

erkölcsi hulla 2017.12.02. 00:48:50

No. 1. ne vegyél százezrekért telefont, úgyis elromlik/elavul 2-3 éven belül.

rnz 2017.12.02. 09:08:59

Céges telefonnak olyan kell, ami nem merül le pillanatok alatt akkor sem, ha egész nap használod. A méregdrága telefonok ezt nem igazán teljesítik, ellentétben az olcsó kínai telefonokkal. A redmi note 4-em 3(!) napot is simán kibír, aktív használat, valamint folyamatosan bekapcsolt mobilnet és wifi mellett. A méregdrága iphoneok, samsungok és más csodák a kanyarban sincsenek. A kollégák már ebéd környékén keresgélik a töltőt ahhoz a telefonhoz, amit reggel húztak le róla, én meg ha reggel észreveszem, hogy este nem dugtam rá a töltőre, mosolyogva konstatálom, hogy akkor már csak 1,5-2 napig bírja.
Maga a poszt egyébként egy nagy nulla, semmilyen valódi, kézzel fogható támpontot nem ad, ügyetlenül úgy próbál meg független maradni, hogy a valódi érveket inkább kihagyja, nehogy az egyik, vagy a másik jöjjön ki győztesnek.

rnz 2017.12.02. 09:20:50

@ételizésítő: Ehhez képest a mozilla is egy lángnyelvre hajazó farokkal ellátott rókát használ logónak. :)

midnightcoder2 2017.12.02. 09:35:03

@rnz: Pontosan. Nálam a Redmini Note 3 úgy 3-4 naponta van töltve, igaz én viszonylag keveset telefonálok, inkább az e-book olvasás, mp3 lejátszás napközben az amire viszonylag sokat használom, illetve néha este elalvás előtt nezezek rajta.

Buenos Aires 2017.12.02. 12:07:07

Nem tudom, miért erőlteti a cikk a Huaweit, business telefonnak inkább egy Sony vagy LG való a Samsung vagy IPhone mellé.

ételizésítő 2017.12.02. 13:53:04

@Go!Go!:
off
A Lenovot a Lenov tárgyesete.
A Lenovo tárgyesete a Lenovót. Pont úgy kell írni, ahogy ejted. Hosszú ó-val.

midnightcoder2 2017.12.02. 14:48:15

@ételizésítő: Hopp egy nyelvtannáci. Ki nem szarja le ?

ételizésítő 2017.12.02. 15:33:19

@midnightcoder2:
Hopp, egy nyelvtannáci, vesszővel.
A hozzád hasonló ostobák, aki nem ismerik az anyanyelvüket, biztosan leszarják.

Cirrus 2017.12.03. 11:34:51

@ételizésítő: ha már szóba hoztad, akkor Lenovo-t, és nem Lenovót.

ételizésítő 2017.12.04. 20:56:55

@Cirrus:
Ha valamihez hülye vagy, akkor inkább ne szólj bele, mert hamar ki is derül. Ahogy most is.
Javasolnám, hogy tanulmányozd a helyesírási szabályzatot, ökörke.

Cirrus 2017.12.04. 21:33:09

@ételizésítő: OK, részben igazad van, bár az o végződést külön nem említi meg a szabály, így számomra nem egyértelmű hogy át lehet-e írni ó-ra.
Forrás: helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/akh#217

Cirrus 2017.12.04. 21:35:35

@ételizésítő: amúgy én nem használtam dehonesztáló jelzőt, seggfejke

ételizésítő 2017.12.04. 21:52:49

@Cirrus:
Baromka, pont azért ne szólj bele, mert hülye vagy hozzá, meg láthatóan nem erősséged az értő olvasás sem.

"Mind a közszavak, mind a tulajdonnevek végső a-ja, e-je, OOOOO-ja és ö-je helyett á-t, é-t, ÓÓÓÓÓ-t, illetve ő-t írunk az olyan toldalékos vagy utótaggal ellátott alakokban, amelyekben ezek a szó végi hangok a magyar kiejtésben megnyújtva fordulnak elő, például: signorina, signorinák; Sinaia, Sinaiában, de: sinaiai; Coca-Cola, Coca-Colát, de: Coca-Cola-szerű; campanile, campanilén, de: campanileszerű; Cicero, Cicerót; Goethe, Goethének, goethés, de: goethei [vö. 29.]; allegro, allegróban, allegrós; OslOOOOO, OslÓÓÓÓÓban, oslÓÓÓÓÓi; "

Valóban nem említi meg a szabály...
Kicsit többszöröztem neked, hogy hátha így feltűnik, hogy hol nem említi meg a szabály az o-t, meg a példák sem.

Bocs, de aki annyira hülye, mint te, arra az ökörke jelző nem dehonesztáló, hanem magasztaló.

Cirrus 2017.12.05. 00:37:35

@ételizésítő: lehet hogy igazad van, de ezért a stílusért menj a picsába beképzelt nyelvtannáci köcsög. Remélem belekötsz ebbe is, hogy engem igazoljon. Több válaszra amúgy ne számíts tőlem, hogy még én simogassam az egódat.

ételizésítő 2017.12.05. 00:45:48

@Cirrus:
Ne mi van, seggfejkém, a nagy arc bebukott, és előjött mögüle az ott rejtőzködő tahó?
Muhaha, faszfejkém... Muhaha!
süti beállítások módosítása